Pitala sam treba li vam recept, rekli ste da pišem i evo ga. Recepata za domaću granolu ima baš baš puno i to ih razloga što su kombinacije neograničene. Biti će vam najbolja kada shvatite što vam točno odgovara i napravite neku svoju kombinaciju. A ja ću vam napisati svoj recept, za slučaj da još niste isprobali i da vam treba neka početna točka. Ja je već dugo radim od oka i sa različitim sastojcima svaki put, pa sam sada izmjerila da vam mogu napisati količine.
Sastojci:
70 g kokosovog ulja
80 - 100 g meda
1 žličica ekstrakta vanilije
500 g zobenih pahuljica
450 g ostalih dodataka (po želji) - 250 g orašastih plodova, 50 g sjemenki, 50 g kokosa i 100 g tamne čokolade
malo soli
U lončić staviti ulje, med i vaniliju te na laganoj vatri otopiti. Ukoliko imate mahunu vanilije, stavite nju umjesto ekstrakta, bit će još bolje.
U posudi pomiješati zobene pahuljice i sve dodatke osim čokolade. Prelijati otopljenom smjesom i dobro spojiti. Rasporediti na papir za pečenje u ravnomjernom sloju te lagano posoliti po vrhu. Staviti u pećnicu, na 200 °C te nakon 10 minuta promiješati i nastaviti peći još 20ak minuta - ovisno o tome koliko jako pečeno vam odgovara.
Čim izvadite iz pećnice, umiješajte nasjeckanu čokoladu i pustite da se potpuno ohladi. Spremite u staklenku s poklopcem i uživajte u finoj domaćoj granoli.
-- NAPOMENE --
*količinu meda u receptu odredite ovisno o vašem ukusu
*orašaste plodove možete staviti u komadu ili ih nasjeckati
*od sjemenki sam koristila bučine i suncokretove sjemenke (vi možete staviti što god vam odgovara; ako stavljate lanene sjemenke sameljite ih)
*možete koristiti kokosovo brašna (kao ja ovoga puta) ili kokosove listiće što mi je još draža opcija
*ako želite dodati suho voće, dodajte ga nakon pečenja kao i čokoladu
*umjesto meda možete koristiti neki drugi zaslađivač - agavin ili javorov sirup primjerice
*umjesto kokosovog ulja možete koristiti neko drugo - maslinovo ulje primjerice
Kad kažem da su mogućnosti neograničene, stvarno jesu. Isprobajte recept, a onda ga mijenjajte po svom ukusu. Tek tada ćete u potpunosti biti zadovoljni istim.
Nadam se da vam je ovaj post bio koristan i da ćete isprobati recept.
Do sljedećeg,
Matea
Commentaires